Vyhledávání


Kontakt

Bazyhoweb

E-mail: lukasbazala2@seznam.cz

Karel Zich

22.04.2012 17:27

 

Narozen 10. 6. 1949 v Praze. Pocházel z hudební rodiny. Základní škola na Vinohradech v letech 1955-64. Tři roky studoval kompozici na Státní konzervatoři v Praze. Na Karlově Univerzitě vystudoval obory estetika-sociologie, byl doktorem filozofie.

Hudební začátky: v letech 1964 - 65 působí ve skupině Framus, (teprve později Framus-FIVE - již bez K.Z.), kde zpíval a hrál (spolu s Michalem Prokopem a Ivanem Trnkou) rock'n'roll. 

Roku 1965 získal dokonce ocenění nejlepšího sportovce Prahy 10.

V letech 1968 - 1973 je členem Spirituál kvintetu. Roku 1969 prvně vydané písně Doney Gal a Kovbojův nářek na desce "Písně amerického západu". O dva roky později vydána i česká verze Elvisova hitu In The Ghetto-Černošský ghetto.

Od roku 1974 začíná jeho sólová kariéra. Roku 1976 vydal svoji první LP desku Dům č.5. Zpívá převážně své písně, stejně se nevyhýbá i spolupráci s renomovanými autory (B. Ondráček, P. Janda, K. Svoboda atd.), do svého repertoáru však zařazuje i převzaté písně: Alenka v říši divů, Mosty, repertoár Elvise Presleyho atd. V polovině 70. let zažil největší skok v anketě Zlatý slavík ze 112. na 4. místo. V roce 1979 založil doprovodnou skupinu Flop, natočil na 50 singlů a 15 alb. Dvakrát vystupoval a spolupracoval s Lenkou Filipovou (album Mosty), mezi unikátní desky patří jistě album z konce 80.let s legendární americkou královnou rock'n'rollu Wandou Jackson, která v padesátých letech vystupovala i po boku Elvise Presleyho.

Karel Zich natočil i celou řadu duetů (kromě zmíněné W. Jackson a L. Filipové), zejména s Pavlem Bobkem, jakož i s P. Janů, J. Zelenkovou, J. Vondráčkem, Y. Přenosilovou a dalšími.

Karel Zich si složil většinu písní svého repertoáru, jeho písně zpívá i řada našich předních interpretů, složil i hudbu k několika filmům a je i autorem skladby pro fontánu v Mariánských lázních.

V posledních letech vystupoval jak sám se svou kytarou a svým samostatným recitálem, tak se svou skupinou a v neposlední řadě od roku 1992 opět se Spirituál kvintetem.

Karel Zich prodal přes milion desek (jen Paráda přes 1/4 mil.) a za svou kariéru měl za sebou tisíce koncertů u nás, ale i ve většině zemí Evropy. Vystupoval i v USA, Kanadě, Chile, Brazílii, Austrálii, na Islandu atd.

Patřil stále k našim nejfrekventovanějším zpěvákům a kromě rock'n'rollu zpíval folk, spirituály, pop i jiné. K největším jeho hitům patřila stále Paráda, Máš chuť majoránky, Alenka v říši divů, Dům č. 5, Není všechno paráda, Mosty, Za to může rock'n'roll, Sám se svou kytarou, Měla na očích brýle, Doney Gal, Ghetto, Kola pop-music se točí dál, Jeden tón, Bowery Street, Já ti zpívám atd.

Karel Zich měřil 174cm, vážil přes 30 let do své smrti 74 kg, kouřil pouze část své kariéry, z alkoholu pil pouze suché bílé víno (nejraději z Moravy), měl rád tmavě modrou barvu, za nejkrásnější země, které poznal, považuje Nový Zéland, Island a zejména naší republiku!!!

Nejhezčí město je prý Praha a k dalším počítal Sydney, Rio de Janeiro, New York, Český Krumlov...

Za nejlepší lidské vlastnosti pokládal velkorysost a toleranci, nejhorší agresivnost, netolerance a hloupost.

Karel Zich nás všechny opustil 13.7. 2004, v úterý odpoledne, na své dovolené se svojí druhou ženou Janou, když po potápění poblíž korsického města Porto-Vecchio dostal infarkt. Rozloučení proběhlo za hojné účasti jeho rodiny, kolegů a příznivců v Břevnovském klášteře 28.7. 2004. 

TOPlist